Dagboek drukke mama

Foodpreppen! Doe jij het al?

18/10/2023

Foodpreppen! Doe jij het al?
Iemand noemde me onlangs de Foodprep Queen. Of ik ergens de koningin van ben (buiten van mijn gezin), dat weet ik niet zo. Maar ik besteed wel veel tijd aan foodpreppen.

Voor wie me kent én volgt, ik HAAT koken.
Ik kan het ook niet geweldig goed, maar… sinds ik aan het ‘zorg voor
jezelf’ verhaal ben begonnen, vind ik het wel belangrijk. Geen 4 keer
per week meer afhalen, maar (bijna) elke dag een verse maaltijd op
tafel.

In kalme periodes is dat allemaal geen probleem, maar geef toe, los van welke job je ook
hebt… Van zodra je kinderen hebt, kalme periodes… Wat is dat?😂🙈

Dus... Foodprep!

Eigenlijk is er een verschil tussen foodprep én mealprep. Ik leg even snel uit aan de hand van een voorbeeld.

Bij foodprep stal je alles uit én
bereid je voor. Als ik dus naar de winkel ga, dan was ik al zoveel
mogelijk groenten en fruit. Haal de druiven van de steeltjes, was de
komkommers en haal zoveel mogelijk koeken uit verpakkingen. Naast een
georganiseerde koel- én voorraadkast, zorgt het bij mij vooral voor rust
in mijn hoofd.

Bij mealprep bereid je maaltijden voor.
Ik doe het vaak in het weekend of ik maak er tijd voor vrij tijdens mijn
verlof. Een voorbeeld van een dagje mealpreppen tijdens de laatste
vakantie.

Ik eet héél graag Croque Monsieur (tosti), zowel warm als koud.
Op zich neemt het niet zoveel tijd in beslag om ze te maken, maar soms
zijn zelfs die 5 tot 10 minuten teveel. Dus op regelmatige tijdstippen
koop ik 1 tot 2 broden, kaas en hesp (ham) voor een heel leger en ik
begin te beleggen!

Daarna vries ik ze (ongebakken) per 2 in. Heb je ze nodig? Even laten ontdooien en hup, het Croque machine in! Het aluminiumfolie hou ik bij en kan ik daarna opnieuw gebruiken. 

Verse soep hebben we eigenlijk
altijd in huis. Ik las onlangs ergens dat broccoli kei gezond is voor
ontstekingen, dus ik heb een mooie voorraad gemaakt om mee naar kantoor
te nemen. 

’s Avonds uit de diepvriezer halen en ’s morgens klaar om mee te nemen.

En dan een grote batch lasagne. Het idee
was om én lasagne én spaghettisaus te maken, maar onverwacht bezoek
zorgde ervoor dat het alleen maar lasagne is geworden.

Grote ketel bolognaise saus, hesp (kan je dus perfect combineren
met de Croque Monsieur), kaassaus, lasagnebladen en geraspte kaas, meer
heb je niet nodig.

De overschot van de bolognaise saus, daar doe ik dan (normaal) nog champignons in en dan is de spaghettisaus ook klaar.

Ik koop van die grote aluminiumbakjes in de Colruyt of Albert Heijn en 2 grote bakjes is voldoende voor ons 4.

Dus een half dagje koken, zorgde
voor heel veel Croque Monsieur, lasagne voor minstens 3x en verse soep!
Als de kids op zondag naar de Chiro zijn, doe ik dit regelmatig. Ik plan
tegelijk op zondag in wat we gaan eten de week die komt en bekijk zo
waar de drukke pijnpunt momenten zijn en voorzie dan een maaltijd uit
mijn mealprep.

Een voorbereide drukke mama is er 2 waard!